Bevlogen bijna-arts en ‘Koffieco’ founder
Bevlogen bijna-arts en ‘Koffieco’ founder
Een kopje koffie drinken met een specialist om bijvoorbeeld te praten over alle ins en outs van het vak: het lijkt zo makkelijk, maar in de praktijk komt het er niet van. Daarom maar met twee medestudenten, Doris van de Heijden & Tessa Dinger, een podcast starten. Tiara Ringers (27), bijna afgestudeerd als basisarts draaide haar hand er niet voor om. “Koffieco’ was geboren en blijkt een groot succes. Geen kopje koffie met de specialist maar een podcast van 45 minuten! Bijna 10.000 luisteraars per aflevering. Een monoloog.
'Weet je wel zeker dat je geneeskunde wilt gaan studeren?' vroeg mijn vader
“Weet je wel zeker dat je geneeskunde wilt gaan studeren? Dat vroeg mijn vader mij bij het maken van mijn studiekeuze. Maar nu ik eind 2021 klaar ben met mijn opleiding tot basisarts, weet ik zeker dat hij het stiekem fantastisch vindt. Zelf is hij transplantatiechirurg en ik heb gezien hoe hard hij altijd heeft gewerkt, misschien dat hij mij dat wilde besparen.
Nadat ik mijn zusje had verloren aan kanker tijdens mijn middelbare school, besloot ik mijn eindexamen VWO op Curaçao, de geboorteplek van mijn moeder, af te ronden. Het was op Curaçao waar ik besloot geneeskunde te gaan studeren. Door de ziekte van mijn zusje heb ik menig ziekenhuis bezocht, van New York tot India, drie jaar lang. Ik besefte mij dat dit een wereld is waarin ik iets wil en moet bijdragen. Daarbij ben ik altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in het menselijk lichaam, op mijn vijfde verjaardag kreeg ik mijn eerste dokters speelgoed setje, met de paplepel ingegoten zou je zeggen, maar na al die jaren was er toch niets anders dat mij trok dan de studie geneeskunde.
Ik studeer eind dit jaar af, terwijl ik al 27 ben, dit komt doordat ik pas na drie jaar ingeloot werd voor geneeskunde. Als ik in december klaar ben, ga ik eerst werken als ANIOS. Ik vind het praktische deel van de chirurgie heel leuk, maar of het drukke leven ook bij mij past, daar ben ik nog niet over uit! Op dit moment denk ik aan iets klein chirurgisch zoals urologie, maar huisarts lijkt me ook een prachtig vak. Je krijgt als huisarts veel meer een totaalbeeld van het leven van de patiënt. Dat past mij ook goed. Gelukkig hoef ik het niet direct te weten, ik ga eerst werken, daar heb ik ontzettend veel zin in!
We zeiden tegen elkaar: ‘Eigenlijk zou je eens een keer koffie moeten drinken met zo’n specialist’
In mijn derde jaar geneeskunde ontmoette ik, in de collegebanken, Doris van der Heijden en Tessa Dinger. We hadden direct een klik. We hadden veel gesprekken over onze toekomst als arts en de bijgaande carrière keuze. We kwamen tot de conclusie dat we eigenlijk niet goed wisten wat een specialisme nu écht inhield. Welke weg moet je bewandelen? Is het moeilijk? Wat is leuk en wat is niet leuk? Tijdens de coschappen was er weinig tijd en ruimte om deze diepgaande vragen te stellen aan de specialist. We zeiden tegen elkaar: ‘Eigenlijk zou je eens een keer koffie moeten drinken met zo’n specialist’. Je moet toch belangrijke keuzes maken. Promoveren? Specialiseren? Zo is onze podcast, ‘KoffieCo’ (op de koffie bij de coassistent) in 2019 ontstaan. We hadden het gevoel dat een podcast wel impact zou hebben. De meeste geneeskundestudenten zijn heel druk, lopen coschappen, hebben geen tijd voor bijvoorbeeld een symposium. Een podcast is makkelijk voor iedereen, je kan het beluisteren wanneer het jou uitkomt. Iedereen krijgt zo de kans het echte verhaal te horen. Tijdens de coschappen heb je veel te maken met hiërarchie, wij wilden die hiërarchie ‘een schop onder de kont geven’. Een echt gesprek onder het genot van een kopje koffie moet toch kunnen. Artsen zijn toch ook gewoon maar mensen? In onze podcast komt juist net dat menselijke naar voren. Opvallend is dat bij het terugblikken naar hun carrière, de artsen het allemaal over één ding eens zijn: Vind wat jou gelukkig maakt, de een vindt meer geluk in het werk als arts, de ander juist in het doen van andere dingen naast het arts zijn.
Een podcastaflevering duurt 45 minuten, soms duurt zo’n gesprek wel anderhalf uur, er moet dan nog veel worden gemonteerd. We praten met artsen, AIOS, ANIOS, maar maken ook speciale afleveringen bijvoorbeeld over burn-out onder studenten of artsen, politiek in de zorg, zin in zorg, vaccinaties, of seks in de spreekkamer, hoe maak je dat bespreekbaar? Ik moet op de een of andere manier mijn creativiteit kwijt kunnen, dat kan nu goed naast mijn studie. Door jezelf uit te dagen op andere vlakken, kun je veel meer bereiken dan je misschien wel had gedacht.
'KoffieCo is inmiddels een uit de hand gelopen hobby, een full-time job'
De podcast is inmiddels een uit de hand gelopen hobby, een full-time job. Het is nu een echt bedrijf en we hebben zelfs zes studenten aan ons team gevoegd om alles te kunnen produceren. Dat zijn ook geneeskunde studenten uit Amsterdam en Nijmegen. We hopen dat de podcast op alle universiteiten wordt geïntroduceerd. In totaal zijn de afleveringen +/- 400.000 keer beluisterd, maar we streven uiteraard naar meer! Bij de start hebben het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht ons ontzettend geholpen. Dat was echt fantastisch. Deels financieel en deels met praktische zaken. Ik ben bijna dokter en kan dit dan helaas niet naast mijn toekomstige baan blijven doen. Daarom zijn we nu aan het kijken naar een constructie zodat KoffieCo kan blijven bestaan, zonder dat wij daar altijd een rol in spelen.
Het UMC Utrecht is een hele bijzonder plek voor mij. Het is de plek waar ‘mijn weg als arts is begonnen’. Hier zijn de colleges. Ik heb er bijna al mijn coschappen gelopen. Het is de plek die deels al heeft gevormd wie ik als jonge arts ga zijn. Ik heb er mijn beste vriendinnen ontmoet, heb daarmee een podcast gemaakt. Hier heb ik de liefde gevonden. Dingen voor het leven. Ik heb hier de weg naar volwassenheid afgelegd. Het UMC Utrecht heeft echt een aparte plek in mijn hart.”